Tech / Data / AI
Technologische vooruitgang gaat razendsnel, en dat brengt complexe juridische uitdagingen met zich mee. Wij werken voor softwareontwikkelaars, ICT-leveranciers, technologiebedrijven, data-analisten en AI-ontwikkelaars om te zorgen dat zij hun diensten zo goed mogelijk kunnen vermarkten.
Juridische Zekerheid in de Digitale Toekomst
Sinds 2024 is de Europese AI-act (verordening) in werking getreden. Wij adviseren zowel aanbieders van AI-systemen en AI-modellen als gebruiksverantwoordelijken (en alle andere partijen die in de AI-waardeketen een rol spelen). Wanneer u AI inzet in of aanbiedt, spelen heel veel wetten een rol naast de AI-act. Denk bijvoorbeeld aan de AVG op het moment dat AI persoonsgegevens verwerkt, of IE-wetten, zoals het auteursrecht op het moment dat AI getraind wordt met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Maar denk ook aan Europese datawetgeving als de Data Governance Act en de Data Act. Als AI wordt ingezet in medische hulpmiddelen geldt naast de AI-act ook de Medical Device Regulation (MDR). Voldoen aan alle relevante regelgeving vergt overzicht en kennis van zaken. Elferink & Kortier Advocaten combineert die aspecten bij uitstek. Wij zijn al sinds jaar en dag bezig met deze onderwerpen en zorgen samen met u dat u compliant bent. En mocht het onverhoopt toch ergens misgaan? Dan helpen wij u bij handhaving door de autoriteit zoals het opleggen van boetes, of bij procedures die tegen u worden aangespannen.
Rechten beschermen en risico's beperken
Wij zorgen dat hun rechten zo goed mogelijk beschermd zijn en hun risico’s en aansprakelijkheden beperkt. Van het beschermen van intellectueel eigendom tot het opstellen van software-, licentie, of onderhoudscontracten (en SLA’s) en van AI-ethiek tot privacyvraagstukken: wij staan klaar om u te ondersteunen bij de juridische kant van de digitale toekomst.
En als u afnemer bent van tech, data of AI? Dan helpen wij u uiteraard ook. Met onze kennis van deze markt, zijn wij goed in staat om ook u te ontzorgen op juridisch vlak.
Wij werken o.a. voor:
IT-bedrijven en softwareontwikkelaars, Data-analyse- en AI-bedrijven, Cloud service providers, SaaS (Software-as-a-Service) bedrijven, Blockchain- en fintech-bedrijven, Telecombedrijven, Tech-startups en scale-ups, Big data- en business intelligence-bedrijven, Cybersecuritybedrijven, Internet of Things (IoT)-ontwikkelaars en tot voor Medical-device bedrijven.
Bekijk de meeste recente artikelen over tech, data en AI
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de AI-modellen van OpenAI en Midjourney, die afbeeldingen genereren, mogelijk zonder toestemming zijn getraind met beelden van Nederlandse makers. Hierdoor zouden de techbedrijven inbreuk kunnen hebben gemaakt op het auteursrecht.
Interview Mirjam Elferink AI Hub Oost
Het ontwikkelen en gebruiken van kunstmatige intelligentie is door Brussel ‘aan banden gelegd’ in de EU Artificial Intelligence (AI) verordening die per 1 augustus 2024 in werking trad. Maar, zeggen experts, deze nieuwe wet is geen bepérking, het is een káns. De nieuwe wet nodigt startups namelijk uit tot experimenteren en leren én maakt duidelijk wat wel en niet mag.
Op 12 juli 2024 is de AI-verordening officieel gepubliceerd. Na een lang discussietraject zijn er veranderingen doorgevoerd in de uiteindelijke wettekst ten opzichte van de teksten die hiervoor beschikbaar waren. Om die reden is bepaalde informatie vermeld in eerdere blogs in onze AI-serie inmiddels niet meer up to date. Deze blog updatet daarom de inhoud van AI-blog Deel 2:'Artificiële intelligentie (AI)-verordening: verplichtingen AI-aanbieders en -exploitanten' waar nodig.
Op 12 juli 2024 is de AI-verordening officieel gepubliceerd. Na een lang discussietraject zijn er veranderingen doorgevoerd in de uiteindelijke wettekst ten opzichte van de teksten die hiervoor beschikbaar waren. Om die reden is bepaalde informatie vermeld in eerdere blogs in onze AI-serie inmiddels niet meer up to date. Deze blog updatet daarom de inhoud van Deel 1: Definities en werking waar nodig.