De databank voor en door Innovatieve meesters

We leven in een innovatieve en creatieve wereld. De wereld om ons heen verandert snel. De Innovatieve Meesters van Elferink & Kortier Advocaten houden de ontwikkelingen op onze vakgebieden voor u bij in deze databank. 

Wij schrijven met regelmaat over de ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo publiceren wij in (wetenschappelijke) tijdschriften, schrijven columns, sturen we maandelijks een nieuwsbrief met nieuwsberichten naar abonnees, en bloggen we meer uitgebreid over een specifiek onderwerp. Op deze plek verzamelen we al die content, zodat u het eenvoudig terug kunt vinden. 

Zoek naar

Bluem
Een logo bewerken als grap of als kritische noot. Mag dat?
Veel organisaties maken gebruik van een logo voor herkenning in de markt. Denk bijvoorbeeld aan Nike met haar bekende ‘swoosh’-logo. Of aan Thuisbezorgd, Waarbij u ongetwijfeld gelijk aan het fel oranje logo moest denken. In een kwestie die laatst voor de rechter kwam, had ee gezin het logo van hun zwemvereniging zonder toestemming bewerkt en gemaild naar leden van de zwemvereniging. Dat kon weliswaar humoristisch óf als kritische noot bedoeld zijn, maar de zwemvereniging kon er in ieder geval niet om lachen. Maar hoe zit dat eigenlijk juridisch? Is het gebruiken of aanpassen van een logo eigenlijk zo maar toegestaan? Deze vraag stond centraal in onderstaande uitspraak. Alvorens ik de uitspraak bespreek vermeld ik kort iets over de beschermingsomvang van een logo.  
Intellectueel eigendom
Absolutvision W Yd Pk Ca1 BY unsplash
Onrechtmatige perspublicaties: hoe beschermt u uw reputatie?
U kent het tv-programma misschien wel: in Stegeman op de Bres worden misstanden aan het licht gebracht. Naast dit TV-programma zijn er nog talloze andere mediakanalen die bepaalde kwesties onder de aandacht van het publiekbrengen. Maar wat als u of uw onderneming onderwerp is van zo’n item? En erger nog: u bent van mening dat de beweringen onjuist zijn! In dat geval kan er sprake zijn van een onrechtmatige perspublicatie. Maar wat houdt een onrechtmatige publicatie precies in? En welke stappen kunt u nemen als u hiermee te maken krijgt? Recent zijn er twee zaken voor de rechtbank gekomen, die ons daar meer inzicht in kunnen geven.
Intellectueel eigendom
Red dot Q98 X JVRGS0 unsplash
Duitse rechter: Onderzoekers tijdens verkiezingen recht om informatie van grote sociale mediaplatformen te ‘schrapen’
De grote sociale mediaplatformen spelen een belangrijke rol in onze democratische samenleving. Zeker rondom verkiezingen is te zien dat deze platformen worden gebruikt om burgers te bewegen op een bepaalde partij te stemmen. Het bekendste voorbeeld zijn de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij het consultancybedrijf Cambridge Analytica grote hoeveelheden aan gegevens verzamelde via het platform Facebook, om deze vervolgens te gebruiken in de presidentscampagne. Meer recentelijk heeft de Roemeense rechter besloten de landelijke verkiezingen van 2024 tussentijds te annuleren, onder meer omdat één van de kandidaten vanuit het niets ‘trending’ werd op het video-platform TikTok. Roemenië vermoedde dat het vergrote bereik van deze kandidaat het gevolg was van invloed uit Rusland.
ICT-recht
C m X j3b4rqnlk unsplash
Online openbaarmaking oorlogsarchief: het maatschappelijk belang en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer blijken géén communicerende vaten.
Op 2 januari 2025 is een van de grootste Nederlandse oorlogsarchieven openbaar toegankelijk geworden. Het Nationaal Archief heeft samen met diverse andere instanties lang gewerkt aan een project voor volledige online openbaarmaking en doorzoekbaarheid van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Het bevat dossiers van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie (samenwerking met de bezetter). Er zijn in dat kader circa 425.000 verdachten onderzocht. Het CABR bevat niet alleen strafrechtelijke gegevens, maar ook persoonlijke documenten zoals brieven, dagboeken en foto’s. Deze informatie is soms intiem en raakt niet alleen de verdachten van toen, maar ook slachtoffers, getuigen en nabestaanden van nu. Veel van deze mensen kunnen nog in leven zijn. Daarmee schuurt de openbaarmaking tegen de grenzen van de privacywetgeving – en soms er (ver) overheen. Niet iedereen kwam immers uiteindelijk voor een rechter of werd veroordeeld. Dit archief is echter onmiskenbaar van breed maatschappelijk belang en biedt een schat aan informatie over gebeurtenissen in het verleden. Hoe dienen nu beide belangen – zowel het maatschappelijke belang van openbaarheid als het individuele belang bij eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer – tegen elkaar te worden afgewogen?
Privacy
Filip baotic Hj Z0q A Rr QDY unsplash
In het merkenrecht is de ene streep de andere niet
In de mode-industrie zijn de ‘Three Stripes’, ook wel ‘de drie strepen’ van Adidas, al sinds de jaren ‘70 een begrip. Adidas heeft daarom meerdere zogeheten beeld- en positiemerken ingeschreven waarop de drie strepen op verscheidene manieren worden getoond. Adidas gebruikt de strepen onder meer op haar kleding en schoeisel, maar ook op haar verpakkingsmateriaal en sportattributen. Het feit dat Adidas deze merken heeft ingeschreven, betekent echter niet dat in de mode-industrie nu het gebruik van strepen in zijn algemeenheid is gemonopoliseerd. Dat illustreert deze recente uitspraak van de Haagse rechtbank. 
Intellectueel eigendom
Bernd klutsch n E2 HV5 AUX Fo unsplash
Onderzoek toont aan: veel organisaties worstelen met inzageverzoeken. Hoe zit het bij u?
Ontvangt uw organisatie wel eens verzoeken van personen die inzage verlangen in hun persoonsgegevens? Dan is dit mogelijk interessant voor u. Uit recent onderzoek van de European Data Protection Board (EDPB) blijkt namelijk dat veel organisaties inzageverzoeken niet correct blijken af te handelen. Dit vergroot het risico op overtreding van de AVG. In dit nieuwsbericht leest u de belangrijkste bevindingen en praktische aandachtspunten. 
Privacy
Emmanuel ikwuegbu U Vlm Ni4 Ca BQ unsplash
Toetsingskader Digitale Zorg: Wat betekent het voor u?
Digitale zorg is niet meer weg te denken uit de gezondheidssector. Of u nu een zorgaanbieder, een ontwikkelaar van e-healthoplossingen of een ICT-specialist in de zorg bent: het is cruciaal om te weten aan welke regels en richtlijnen u moet voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in mei 2024 het vernieuwde Toetsingskader Digitale Zorg gepubliceerd. Dit kader helpt zorginstellingen en ontwikkelaars om digitale zorg veilig, betrouwbaar en in overeenstemming met de wet- en regelgeving aan te bieden. Maar wat betekent dit voor u?
ICT-recht
Flyd BH0 Wwlmv2o A unsplash
Europese regels over AI-aansprakelijkheid (voorlopig) van de baan?
Deze week werd bekend dat de Europese Commissie van plan is om het voorstel voor de AI-aansprakelijkheidsrichtlijn in te trekken. De Commissie verwacht dat in de nabije toekomst geen consensus zal worden bereikt over deze wet en dat de noodzaak daarvoor ook minder urgent is na het aannemen van de AI-verordening in augustus 2024. Het lijkt tevens een strategische zet om tegemoet te komen aan kritiek op de EU-regeldruk die de innovatie op het gebied van AI zou belemmeren en de VS en China een strategische voorsprong zou geven. 
ICT-recht
M H Tromplaan 18 met vlag
Column TOM Magazine februari 2025 - Klaar voor AI-verordening?
De advocaten en juristen van Elferink & Kortier Advocaten schrijven in TOM Magazine een periodiek een column.In deze column werpen wij een beknopte blik op de AI-verordening en de mogelijke verplichtingen die het met zich meebrengt 
ICT-recht / Privacy

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring