01 jan. 2017

Case: Help, er wordt inbreuk gemaakt op mijn auteursrecht?!

Regelmatig krijgen wij vragen van cliënten die menen dat er inbreuk wordt gemaakt op hun auteursrechten. Zo kwam er een bedrijf bij ons met de vraag of zij iets kon doen tegen het namaken van haar website door een concurrent. Of een fotograaf die het gebruik van haar foto’s zonder haar toestemming wilde tegengaan. Daarnaast krijgen wij vaak zaken voorgelegd over het kopiëren van teksten, maar ook over het illegaal downloaden van software, plagiaat in muziek en het namaken van producten. In al deze gevallen zou er sprake kunnen zijn van auteursrechtinbreuk.

Bent u van mening dat iemand inbreuk maakt op uw auteursrechten en bent u benieuwd hoe Elferink & Kortier Advocaten u hierbij van dienst zou kunnen zijn? Lees dan verder hoe wij onze cliënte hebben geholpen in de kwestie omtrent de zonder toestemming gebruikte foto’s.

Auteursrecht in vogelvlucht

Om de casus goed te kunnen begrijpen, eerst iets over het auteursrecht geven. Het auteursrecht is – kort gezegd – het uitsluitende recht van de maker van een werk om te bepalen hoe, waar en wanneer het werk wordt “openbaar gemaakt” en “verveelvoudigd”. Zonder toestemming mag een ander jouw werk dus niet openbaar maken of verveelvoudigen.

Het auteursrecht ziet op werken van letterkunde, wetenschap of kunst, zoals boeken, artikelen, tekeningen, schilderijen, foto’s, afbeeldingen, muziek, toegepaste kunst, (ontwerpen voor) websites, software en broncodes. Niet op ieder werk rust echter auteursrecht. Er moet sprake zijn van een eigen oorspronkelijk karakter en van een persoonlijk stempel van de maker. Wat daaronder dient te worden verstaan is in jurisprudentie uitgewerkt.

Het auteursrecht ontstaat van rechtswege. Dat betekent dat je het niet hoeft aan te vragen of te registreren. In beginsel heeft degene die een werk vervaardigt (de ‘feitelijke maker’) het auteursrecht. Hierop gelden enkele uitzonderingen. Een voorbeeld daarvan is het werkgeversauteursrecht. Als een werk wordt vervaardigd in dienst van een werkgever dan valt het auteursrecht in beginsel toe aan de werkgever, tenzij er in de arbeidsovereenkomst uitdrukkelijk andere afspraken zijn gemaakt.

Voorbeeldcasus

Onze cliënte is fotograaf en kwam erachter dat haar foto’s werden gebruikt in de reclame-uitingen van een bedrijf. Hiervoor had zij geen toestemming gegeven en dus nam ze contact met ons op om het gebruik tegen te gaan.

Allereerst hebben wij de foto’s van cliënte bestudeerd om te bepalen of er auteursrechten op deze foto’s zouden kunnen rusten en vervolgens hebben wij de foto’s vergeleken met de foto’s die het bedrijf gebruikte. Het bleek inderdaad een een-op-een kopie te zijn van de foto’s van cliënte.

In overleg met cliënte hebben wij een sommatiebrief opgesteld waarin wij het bedrijf sommeerden om de foto’s uit haar reclame-uitingen te verwijderen en een schadevergoeding te betalen. Kort daarna heeft het bedrijf aan deze sommatie voldaan. Zo hebben wij de kwestie snel en doeltreffend kunnen afhandelen voor onze cliënte.

Conclusie

Meent u dat iemand inbreuk maakt op uw auteursrechten? Elferink & Kortier Advocaten helpt u graag. Indien gewenst:

  • doen wij onderzoek naar de auteursrechten, de (vermeende) inbreuk en de haalbaarheid van een eventuele claim;
  • adviseren wij u over uw positie en de te volgen strategie;
  • stellen wij een sommatiebrief op richting de wederpartij;
  • voeren wij de correspondentie en eventuele onderhandelingen met (de advocaat van) de wederpartij; en
  • procederen wij voor u bij een eventuele rechtszaak.

p.s. Als advocaten hebben wij een beroepsgeheim. Wij kunnen situaties uit onze praktijk daarom niet delen. In deze reeks met praktijkcases omschrijven wij daarom casus die dicht bij praktijkgevallen liggen of die in onze praktijk hadden kunnen plaatsvinden, maar die qua feiten en omstandigheden nooit gelijk zijn aan die van een daadwerkelijke kwestie die wij hebben behandeld. 

Mirjam 1

Meer weten over dit onderwerp of een andere vraag?

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring