01 jan. 2024

Case: Help, ik word aangesproken wegens octrooi-inbreuk?!

Een tijdje terug kregen wij de vraag om een cliënte bij te staan in een octrooizaak. Cliënte is een producent van fietsen. Zij ontving een sommatiebrief. Haar concurrent – tevens een producent van fietsen – stelde daarin dat onze cliënte met de productie en verkoop van haar fietsen inbreuk maakt op hun octrooi. Aan onze cliënte werd daarom gevraagd om al deze (vermeend) inbreukmakende fietsen te vernietigen en een schadevergoeding van tienduizenden euro’s te betalen. Onze cliënte liet het er niet bij zitten en schakelde ons in.

Dergelijke (vermeende) inbreukzaken spelen regelmatig. Heeft u zelf ook een sommatiebrief wegens octrooirechtinbreuk ontvangen en bent u benieuwd hoe Elferink & Kortier Advocaten u van dienst zou kunnen zijn? Lees dan verder hoe wij onze cliënte hebben geholpen in de bovengenoemde zaak.

Octrooirecht in vogelvlucht

Om de casus goed te kunnen begrijpen, zullen wij allereerst een korte omschrijving van het octrooirecht geven. Een octrooi kan worden aangevraagd op een technische uitvinding en geeft de octrooihouder het exclusieve recht om de uitvinding bedrijfsmatig te gebruiken en exploiteren. Zonder toestemming van de octrooihouder mogen anderen de uitvinding dus niet bedrijfsmatig gebruiken en/of exploiteren. Om een rechtsgeldig octrooi te verkrijgen, moet een uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar zijn. Een Nederlands octrooi wordt echter verleend, ongeacht of het aan deze vereisten voldoet: er is slechts registratie vereist. Indien derden van mening zijn dat het octrooi niet aan de genoemde vereisten voldoet, dan kunnen zij een gerechtelijke procedure starten waarin zij de nietigheid van het octrooi inroepen (een nietigheidsprocedure).

Vervolg casus

Om onze cliënte zo goed mogelijk bij te kunnen staan, doken wij in het octrooi van de wederpartij en in de technische elementen van de fietsen. Heeft de wederpartij een rechtsgeldig octrooi? En maakt cliënte daadwerkelijk gebruik van de met het octrooi beschermde techniek? Met deze (en dergelijke) vragen probeerden wij samen met onze cliënte een zo goed mogelijk beeld van de zaak en de positie van cliënte te verkrijgen.

Aan de hand van onze bevindingen schreven wij namens cliënte een reactie op de sommatiebrief, waarin wij onze standpunten belichtten. Hierin stelde wij ons namens cliënte op het standpunt dat zij geen inbreuk maakt op het octrooirecht en dat het octrooi niet nieuw en inventief is en dus vernietigd zou kunnen worden. De wederpartij was het daar niet mee eens en startte een rechtszaak.

Bij zeer technische zaken kunnen wij – in overleg met de cliënt – tevens de hulp van een octrooigemachtigde (een deskundige met een technische achtergrond) inschakelen. Zo ook in deze zaak. In samenwerking met de octrooigemachtigde vonden wij een aantal oudere octrooien waaruit ons inziens bleek dat de uitvinding van de wederpartij niet nieuw en niet inventief is.

Na het lezen van het door ons geschreven processtuk, waarin wij deze oudere octrooien hebben opgenomen, besloot de wederpartij zich toch terug te trekken. Er volgden onderhandelingen, waarna partijen de rechtszaak samen hebben ingetrokken en de wederpartij de juridische kosten van cliënte heeft vergoed. Een positief resultaat voor onze cliënte dus.

Conclusie

Heeft u een sommatiebrief wegens een (vermeende) octrooi-inbreuk ontvangen? Elferink & Kortier Advocaten helpt u graag. Indien gewenst:

  • doen wij onderzoek naar de rechtsgeldigheid van het octrooi van de wederpartij en de haalbaarheid van de claim;
  • adviseren wij u over uw positie en de te volgen strategie;
  • voeren wij de correspondentie en eventuele onderhandelingen met (de advocaat van) de wederpartij;
  • schakelen wij (vanuit ons netwerk) zo nodig een octrooigemachtigde in; en
  • procederen wij voor u bij een eventuele rechtszaak.

p.s. Als advocaten hebben wij een beroepsgeheim. Wij kunnen situaties uit onze praktijk daarom niet delen. In deze reeks met praktijkcases omschrijven wij daarom casus die dicht bij praktijkgevallen liggen of die in onze praktijk hadden kunnen plaatsvinden, maar die qua feiten en omstandigheden nooit gelijk zijn aan die van een daadwerkelijke kwestie die wij hebben behandeld. 

Martijn 1

Meer weten over dit onderwerp of een andere vraag?

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring