We leven in een innovatieve en creatieve wereld. De wereld om ons heen verandert snel. De Innovatieve Meesters van Elferink & Kortier Advocaten houden de ontwikkelingen op onze vakgebieden voor u bij in deze databank.
Europese regels over AI-aansprakelijkheid (voorlopig) van de baan?
Deze week werd bekend dat de Europese Commissie van plan is om het voorstel voor de AI-aansprakelijkheidsrichtlijn in te trekken. De Commissie verwacht dat in de nabije toekomst geen consensus zal worden bereikt over deze wet en dat de noodzaak daarvoor ook minder urgent is na het aannemen van de AI-verordening in augustus 2024. Het lijkt tevens een strategische zet om tegemoet te komen aan kritiek op de EU-regeldruk die de innovatie op het gebied van AI zou belemmeren en de VS en China een strategische voorsprong zou geven.
Met het voorstel voor een AI-aansprakelijkheidsrichtlijn wilde de EU regels stellen over wie aansprakelijk is wanneer schade optreedt bij het gebruik van AI-systemen. Waar de AI-verordening zelf regels geeft waar ontwikkelaars en professionele gebruikers van AI-systemen aan moeten voldoen, wordt in die verordening civiele aansprakelijkheid voor schade niet geregeld. Indien de Commissie besluit tot intrekking over te gaan zal zij later nagaan of het noodzakelijk is om een nieuw wetsvoorstel in te dienen.
Europese politici zijn verdeeld over het intrekken van de richtlijn. Tegenstanders van het besluit stellen dat de intrekking het onduidelijker maakt welke aansprakelijkheidsregels nu precies gelden. Bovendien kunnen ze per lidstaat verschillen. Daarbij zou het schrappen van de voorgenomen richtlijn een ‘Wild Westen’ voor AI-operatoren in de hand werken. Andere EU-parlementariërs staan positief tegenover de intrekking. Zij geven aan dat nog meer Europese regelgeving omtrent aansprakelijkheid niet nodig is.
Het eventuele intrekken van de richtlijn betekent niet dat er (op Europees niveau) niets geregeld is over aansprakelijkheid waar AI-systemen bij betrokken zijn. Waarschijnlijk moet nu aansluiting worden gezocht bij de nieuwe Productaansprakelijkheidsrichtlijn (in werking getreden in 2024). Deze regelgeving is namelijk ook van toepassing op software. Deze richtlijn verwijst expliciet naar de AI-verordening en stelt dat deze op (ontwikkelaars van) AI-systemen van toepassing is.
Benieuwd wat deze ontwikkelingen omtrent aansprakelijkheid betekenen voor uw AI-systeem? Elferink & Kortier Advocaten staat u graag bij.
