We leven in een innovatieve en creatieve wereld. De wereld om ons heen verandert snel. De Innovatieve Meesters van Elferink & Kortier Advocaten houden de ontwikkelingen op onze vakgebieden voor u bij in deze databank.
Toetsingskader Digitale Zorg: Wat betekent het voor u?
Digitale zorg is niet meer weg te denken uit de gezondheidssector. Of u nu een zorgaanbieder, een ontwikkelaar van e-healthoplossingen of een ICT-specialist in de zorg bent: het is cruciaal om te weten aan welke regels en richtlijnen u moet voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in mei 2024 het vernieuwde Toetsingskader Digitale Zorg gepubliceerd. Dit kader helpt zorginstellingen en ontwikkelaars om digitale zorg veilig, betrouwbaar en in overeenstemming met de wet- en regelgeving aan te bieden. Maar wat betekent dit voor u?
Wat staat er in het kader?
Het Toetsingskader Digitale Zorg 2024 is de opvolger van het toetsingskader uit 2018 en biedt concrete richtlijnen voor het verantwoord inzetten van digitale zorgtoepassingen. Het kader helpt niet alleen zorgaanbieders, maar ook ontwikkelaars van digitale zorgoplossingen om te voldoen aan wettelijke eisen en kwaliteitsnormen.
De volgende vijf thema’s staan hierin centraal:
- Goed bestuur en verantwoord innoveren: Dit thema richt zich op de rol van het bestuur bij het vormgeven en uitvoeren van beleid rond digitale zorg. Denk aan het vaststellen van doelen, besluitvorming over digitale zorg en de veilige implementatie van digitale innovaties.
- Invoering en gebruik van digitale producten en diensten: Dit omvat het gehele proces van aanschaf tot onderhoud van digitale zorgoplossingen, inclusief risicoanalyses en testprocedures.
- Informeren, betrekken en ondersteunen van de patiënten: Patiënten moeten goed worden geïnformeerd over digitale zorg en de juiste begeleiding krijgen bij het gebruik ervan.
- Samenwerken in het netwerk en elektronisch vastleggen en uitwisselen van gegevens: Denk hierbij onder andere aan het vastleggen van de informatiebehoefte van andere zorgpartijen, het voldoen aan wettelijke vereisten op het gebied van privacy en informatiebeveiliging (zoals de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg) en het zorgen voor een goede afstemming tussen verschillende partijen in het zorgnetwerk.
- Informatiebeveiliging en continuïteit: Zorgaanbieders moeten voldoen aan de NEN 7510-norm voor informatiebeveiliging (waarin staat hoe zorgorganisaties hun informatiebeveiliging moeten inrichten) en beschikken over een plan voor bedrijfscontinuïteit bij bijvoorbeeld cyberaanvallen en technische problemen.
Waarom is dit relevant voor u?
Het nieuwe toetsingskader is relevant voor alle partijen die digitale zorg aanbieden en/of ontwikkelen. Zorginstellingen moeten erop toezien dat hun digitale zorgtoepassingen veilig en effectief zijn, terwijl ontwikkelaars ervoor moeten zorgen dat hun producten voldoen aan de gestelde eisen. Het niet naleven van deze richtlijnen kan leiden tot sancties of juridische complicaties.
Als advocatenkantoor gespecialiseerd in digitale innovatie helpen wij u graag bij het interpreteren en implementeren van dit toetsingskader binnen uw organisatie. Heeft u vragen of wilt u advies over hoe dit kader op uw situatie van toepassing is? Neem gerust contact met ons op.
Lees hier het volledige toetsingskader.
