We leven in een innovatieve en creatieve wereld. De wereld om ons heen verandert snel. De Innovatieve Meesters van Elferink & Kortier Advocaten houden de ontwikkelingen op onze vakgebieden voor u bij in deze databank.
ICT-Recht
ICT vormt de kern van veel ondernemingen. Elferink & Kortier Advocaten adviseert en procedeert over de juridische aspecten die met de ontwikkeling, implementatie en exploitatie van (nieuwe) (ICT-)technologieën samenhangen. Ook in het geval van een (mislukt) automatiseringstraject bent u bij ons aan het goede adres. Wij ondersteunen zowel de leveranciers van ICT-technologieën en elektronische communicatiediensten als afnemers. Daardoor overzien wij de gehele markt.
ICT is overal
ICT is vaak complex. De ontwikkelingen gaan bovendien snel. Denk aan de transitie van ICT naar de cloud, de mogelijkheden van internet of things, smart industry, blockchain, 3D-printing, toepassingen met betrekking tot E-health en big data. De techniek biedt vaak mogelijkheden waarin de wet nog niet voorziet. Om ICT te kunnen inkopen is derhalve specifieke kennis nodig. Elferink & Kortier Advocaten heeft ruime ervaring en kennis van juridische aspecten van nieuwe ICT-ontwikkelingen. Bovendien kan zij daardoor snel inspelen op juridische consequenties van nieuwe ontwikkelingen.
Bent u een afnemer van een softwareproduct en staat u voor een transitie naar een nieuw systeem (bijvoorbeeld een ERP-systeem)? Of bent u juist een IT-leverancier? Wij kunnen u helpen bij het opstellen en toetsen van allerhande IT-contracten, zoals leverings- en implementatiecontracten van hardware en software, dienstverleningscontracten waaronder outsourcingscontracten en ASP, SaaS en Cloud contracten, SLA's en onderhoudsovereenkomsten, Hostingovereenkomsten en EULA's.
Implementatietrajecten duren vaak te lang en lopen qua budget vaak uit de pas omdat partijen niet goed weten wat ze van elkaar moeten en mogen verwachten en daar geen goede afspraken over maken. Hoe waarborgt u de continuïteit van uw ICT in faillissementssituaties, hoe voldoet u aan de privacyregelgeving en hoe voorkomt u een "vendor lock in"?
Elferink & Kortier Advocaten is uw expert bij uiteenlopende ICT-trajecten zoals (scrum)softwareontwikkeling en de implementatie daarvan, ICT-onderhoud en SLA's, de transitie van ICT naar de cloud, zowel aan leveranciers als aan afnemerskant. Ons kantoor heeft daarnaast veel ervaring met ICT-aanbestedingen. Wij brengen diverse afhankelijkheden voor u in kaart door de keten van ICT-leveranciers door te lichten en daar contractuele voorzieningen voor te treffen.
Wat kunnen wij nog meer voor u betekenen op het terrein van ICT-recht?
- Advies over softwareontwikkeling (zowel Scrum, Agile als traditioneel (waterfall), SaaS, cloud-diensten en licenties
- Heeft u advies nodig bij een IT-geschil? Wij kunnen u begeleiden bij, adviseren en procederen over IT-geschillen, bijvoorbeeld mislukte automatiseringsprojecten en niet of slecht functionerende software (zoals ERP systemen), Service Level Agreements (SLA's) en haperende dienstverlening;
- Advies over platformen en applicaties, zowel whitelabel, B2B als B2C.
- Advies hoe een "vendor lock in" te voorkomen;
- Ons kantoor heeft daarnaast veel ervaring met het opstellen van contracten bij ICT-aanbestedingen en werken – indien nodig - nauw samen met aanbestedingsspecialisten. Wij brengen diverse afhankelijkheden voor u in kaart door de keten van ICT-leveranciers door te lichten en daar contractuele voorzieningen voor te treffen.
Sinds 2024 is de Europese AI-act (verordening) in werking getreden. Wij adviseren zowel aanbieders van AI-systemen en AI-modellen als gebruiksverantwoordelijken (en alle andere partijen die in de AI-waardeketen een rol spelen). Wanneer u AI inzet in of aanbiedt, spelen heel veel wetten een rol naast de AI-act. Denk bijvoorbeeld aan de AVG op het moment dat AI persoonsgegevens verwerkt, of IE-wetten, zoals het auteursrecht op het moment dat AI getraind wordt met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Maar denk ook aan Europese datawetgeving als de Data Governance Act en de Data Act. Als AI wordt ingezet in medische hulpmiddelen geldt naast de AI-act ook de Medical Device Regulation (MDR). Voldoen aan alle relevante regelgeving vergt overzicht en kennis van zaken. Elferink & Kortier Advocaten combineert die aspecten bij uitstek. Wij zijn al sinds jaar en dag bezig met deze onderwerpen en zorgen samen met u dat u compliant bent. En mocht het onverhoopt toch ergens misgaan? Dan helpen wij u bij handhaving door de autoriteit zoals het opleggen van boetes, of bij procedures die tegen u worden aangespannen.
Mislukte automatiseringEn wat als een automatiseringstraject mislukt? De software mist bepaalde functionaliteiten die u wel had verwacht, de implementatie duurt veel te lang, de conversie van data gaat niet zoals gehoopt. U als afnemer blijft zitten met een onoverzichtelijk, duur en onafgemaakt traject. Als leverancier heeft u in een dergelijk geval misschien ook wel wat aan te merken op bijvoorbeeld de medewerking van de klant. Wellicht heeft de klant onrealistische verwachtingen en heeft u haar daar - in het kader van uw zorg- en waarschuwingsplicht - uitgebreid voor gewaarschuwd. In dergelijke gevallen trachten wij het geschil samen met u op te lossen. Indien nodig procederen wij. Wij beschikken over ruime proceservaring met betrekking tot ICT-trajecten, zowel voor leveranciers als voor afnemers.
Lees de meest recente artikelen over ICT-recht
Er gebeurt weer het nodige in de wereld van IE, ICT, en privacy. Wat is er nieuw, en wat komt er aan?
Neemt u een IT-dienst af? Of biedt u er juist een aan? Dan is het goed om u te realiseren dat de wet vereist dat u tijdig moet klagen als de dienst een gebrek bevat.
De klachtplicht zorgt ervoor dat een leverancier niet onterecht lang moet wachten op eventuele klachten over bijvoorbeeld softwarefouten, systeemstoringen of gebrekkige dienstverlening. De afnemer van software of een IT-dienst moet na ontdekking binnen redelijke termijn klagen over deze problemen, anders schendt hij zijn klachtplicht. En wat als hij dat niet doet? Daarover gaat deze blog.
Wat gebeurt er met de digitale nalatenschap wanneer iemand overlijdt? Sociale mediaplatformen hanteren doorgaans bepaalde servicevoorwaarden wanneer een gebruiker overlijdt, maar vanuit het oogpunt van het verbintenissenrecht kan het nog wel een lastig vraagstuk zijn. Recentelijk heeft de rechtbank Amsterdam zich uitgelaten over de vraag of een erfgenaam recht heeft op toegang tot het Facebookaccount van een overledene. Een complexe kwestie waarbij verschillende belangen een rol spelen. Lees hieronder welke belangenafweging de rechtbank moest maken.
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de AI-modellen van OpenAI en Midjourney, die afbeeldingen genereren, mogelijk zonder toestemming zijn getraind met beelden van Nederlandse makers. Hierdoor zouden de techbedrijven inbreuk kunnen hebben gemaakt op het auteursrecht.
Interview Mirjam Elferink AI Hub Oost
Het ontwikkelen en gebruiken van kunstmatige intelligentie is door Brussel ‘aan banden gelegd’ in de EU Artificial Intelligence (AI) verordening die per 1 augustus 2024 in werking trad. Maar, zeggen experts, deze nieuwe wet is geen bepérking, het is een káns. De nieuwe wet nodigt startups namelijk uit tot experimenteren en leren én maakt duidelijk wat wel en niet mag.
Op 12 juli 2024 is de AI-verordening officieel gepubliceerd. Na een lang discussietraject zijn er veranderingen doorgevoerd in de uiteindelijke wettekst ten opzichte van de teksten die hiervoor beschikbaar waren. Om die reden is bepaalde informatie vermeld in eerdere blogs in onze AI-serie inmiddels niet meer up to date. Deze blog updatet daarom de inhoud van AI-blog Deel 2:'Artificiële intelligentie (AI)-verordening: verplichtingen AI-aanbieders en -exploitanten' waar nodig.