Intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom (IE) is een paraplubegrip waaronder diverse rechtsgebieden vallen zoals: auteursrecht (‘copyright’), portretrecht, databankenrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, domeinnamen, modelrecht, octrooirecht, kwekersrecht, chipsrecht en knowhow. IE-rechten kunnen een belangrijke waarde in uw bedrijf vertegenwoordigen.
Bescherm uw creatie of innovatie
Elferink & Kortier Advocaten adviseert bedrijven – van innovatieve start ups tot multinationals - bij de ontwikkeling, implementatie en bescherming van nieuwe business modellen en technologieën door te voorzien in een juridisch kader waarmee de creatie en exploitatie van IE-rechten wordt veiliggesteld. Wij helpen u uw IE-rechten te herkennen, te beschermen en te exploiteren. Wij hebben ruime ervaring met het veiligstellen van IE-rechten. Denk daarbij aan IE-rechten in overname- en faillissementssituaties. Ook kunt u bij ons terecht voor een allocatiecheck: waar verblijven uw IE-rechten in uw organisatie en waar zouden zij zich idealiter moeten bevinden? Waar nodig treden wij in rechte op om uw IE-rechten te beschermen.
Op deze website leest u voor een aantal intellectuele eigendomsrechten wat wij voor u zouden kunnen betekenen. Daarnaast hebben wij ook veel ervaring met het topografierecht, kwekersrecht, databankenrecht, naburige rechten en domeinnamen.
Lees de meest recente artikelen over Intellectueel Eigendom
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de AI-modellen van OpenAI en Midjourney, die afbeeldingen genereren, mogelijk zonder toestemming zijn getraind met beelden van Nederlandse makers. Hierdoor zouden de techbedrijven inbreuk kunnen hebben gemaakt op het auteursrecht.
In deze miniserie binnen onze blogserie over AI behandelen we enkele aspecten van het bredere onderwerp AI in samenhang met het auteursrecht. In een aantal opeenvolgende blogs over AI en auteursrecht lichten wij enkele onderwerpen uit, waarbij wij onderscheid maken in de zogeheten ‘inputkant’ van de AI en de ‘outputkant’ van de AI. Waar in deel 3 auteursrechtvragen aan bod kwamen die zagen op de AI als vervaardiger (output) en de vraag of daarop auteursrechten kunnen rusten, staat in het huidige deel (deel 5) de inputkant centraal. De volgende vragen komen aan de orde:
- Mag een AI-systeem / een robot ‘getraind’ worden met werken die beschermd zijn onder het auteursrecht?
- Maakt het AI-systeem / de robot daarbij in het (voorbereidende) samenstellingsproces – bij de ontwikkeling van een AI-model – inbreuk op auteursrechten van anderen?
- Voor de training van een AI-model / robot maken veel ontwikkelaars gebruik van materialen die zij op het internet vinden door middel van bijvoorbeeld ‘webscraping’. Op deze materialen rusten vaak intellectuele eigendomsrechten van derden. Is het uitvoeren van webscraping juridisch toegestaan? Mogen AI-/robotontwikkelaars voor de training van datasets ten behoeve van een AI-model / robot zomaar gebruikmaken van auteursrechtelijk beschermde werken van derden?
- Kunnen AI-/robotontwikkelaars daarbij een beroep doen op de uitzondering voor tekst- en datamining ex art. 15o Auteurswet?