Inbreuk op het modellenrecht; hoe te toetsen?

De vormgeving van een meubelset beschermen? Of het recht verkrijgen om een dessin van een stof te gebruiken? Het modellenrecht biedt hier mogelijk uitkomst. Door registratie van uw model bij het Benelux Bureau voor Intellectuele eigendom (BBIE) wordt bescherming van uw product verkregen voor de gehele Benelux. Maar onder welke omstandigheden kunt u zo’n recht claimen? En wanneer is er nu precies sprake van inbreuk op zo’n modellenrecht? Lees het in dit nieuwsbericht, waarin we ook een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag bekijken, waarin inbreuk op het modellenrecht werd getoetst.

29 mei 2024

Eigen karakter en algemene indruk

Het modellenrecht is een intellectueel eigendomsrecht dat bescherming biedt voor de uiterlijke vormgeving van een nieuw product met een eigen karakter. Er is sprake van een nieuw model als er geen identiek model eerder voor het publiek beschikbaar is gesteld. Het eigen karakter van het model wordt beoordeeld aan de hand van de algemene indruk dat het model bij de geïnformeerde gebruiker wekt. Wanneer deze verschilt van de algemene indruk die bij die gebruiker wordt gewekt door andere modellen die al publiekelijk beschikbaar zijn gesteld, heeft het een eigen karakter.

Modellenrecht in de praktijk

Als modelhouder kunt u zich verzetten tegen het gebruik van bepaalde voortbrengselen die dezelfde vormgeving lijken te hebben. De rechter gaat bij de beoordeling van eenzelfde algemene indruk uit van de geïnformeerde gebruiker. Het gaat dan om een gebruiker die geen deskundige is, maar wel in hoge mate aandachtig is doordat hij bijvoorbeeld uitgebreide kennis heeft van de betrokken sector. De rechtspraak leert ons dat lastig kan zijn om te bepalen wanneer er sprake is van een andere algemene indruk.

Onlangs heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over een geschil in het modellenrecht tussen twee meubelzaken. Sunsit maakt tuinmeubilair onder het merk Suns, en heeft een loungeset genaamd Kota en Aspen. Varico is model- en auteursrechthebbende op het meubilair van Suns. Sunsit beschikt over een licentie voor het gebruik van deze rechten. Meubelproducent Borek biedt voor het zomerseizoen in 2024 een tuinloungeset aan onder de naam Yoi Vallon. In dit specifieke geschil ging het om de vraag of Borek met het verhandelen van de Yoi Vallon loungeset inbreuk maakt op de Varico Gemeenschapsmodellen, dan wel op de auteursrechten die rusten op het ontwerp van de Kota en Aspen loungesets. Voorts meent Varico dat er sprake is van onrechtmatig handelen omdat de Yoi Vallon loungeset een slaafse nabootsing is van de door Varico op de markt gebrachte loungesets.

De rechtbank oordeelde dat de algemene indruk van de loungesets sterk wordt bepaald door het zwevende karakter van de bank door de nagenoeg onzichtbare pootjes, door het lijnenspel van de brede bollende kussens en de uitstekende delen met brede panelen. Daarmee oogt de loungeset van Borek compacter, kubistischer en minder robuust. Het maakt dus een andere algemene indruk. De meubelproducent maakt dus geen inbreuk op het modellen- en auteursrecht van Sunsit, en ook is er geen sprake van slaafse nabootsing.

Heeft u ook een vraag over het modellenrecht? Neem dan gerust contact met ons op.

Afbeelding Blog Bewerkt Afbeelding: de banken uit de uitspraak. Bron: vonnis Rb. Den Haag C/09/662217 / KG ZA 24-174 d.d. 22 april 2024,